تاریخچه ی اعتیاد به اینترنت
ناکجا آباد جامعه شناسی
علمی - اجتماعی

تاریخچه اعتیاد به اینترنت :

 

ظهور اعتیاد به اینترنت به عنوان یک اختلال جداگانه نخستین بار در سال 1995 توسط "ایوان گلدبرگ" مطرح شد و در سال 1996 توسط "کیمبرلی یونگ" توسعه یافت. این دو پژوهشگر با افرادی مواجه می شدند, که بیش از معمول به استفاده از اینترنت می پرداختند و در هنگام پایان استفاده از اینترنت با برخی از علایم نظیر عصبانیت و پرخاشگری که نشانه بالا رفتن دامنه تنش عصبی در آنها بود دچار می شدند.

اعتیاد اینترنتی به گستره وسیعی از مشکلات رفتاری و عدم کنترل استفاده از اینترنت اطلاق می شود.(YACET 2001:1) روان شناس انگلیسی "مارک گریفیث" با مقایسه نمونه های بالینی و به کمک تعاریف تثبیت شده و مشخص اعتیاد به بررسی شاخصه های اعتیاد اینترنتی می پردازد. گریفیث برای تعیین علایم اعتیاد اینترنتی از یک تعریف نسبتا سنتی اعتیاد استفاده می کند که برحسب آن از مشخصه های زیر برخوردار است :

1. برجستگی : استمرار در یک فعالیت خاص با استفاده از مواد مخدر مورد نظر مهم ترین فعالیت در زندگی شخصی است.

2. تغییر روحیه و خلق و خو : احساس نشئگی, کرختی و آرامی

3. تحمل : افزایش حجم مواد مخدر در طی زمان به منظور تولید همان میزان رضایت قبلی

4. کناره گیری : احساس بدخلقی و کج خلقی زمانی که استفاده از مواد مخدر ترک شود.

5. تضاد و کشمکش : تضاد های میان فردی به دلیل انجام فعالیت مورد نظر و یا استفاده از مواد مخدر و تضاد های درونی فرد.

6. عود یا بازگشت : گرایش به بازگشت دوباره به الگوی استفاده آسیب شناسانه قبلی, در مورد شدید ترین الگوهای مصرف این بازگشت ممکن است حتی بعد از سال ها کنترل و پرهیز به سرعت اتفاق بیفتد.(2:2002 PINNELLI)

حجم رو به رشدی از تحقیقات صورت گرفته پیرامون اعتیاد اینترنتی حکایت از آن دارد که اختلال اعتیاد اینترنتی نوعی اختلال روان شناختی – اجتماعی است که از مشخصه های آن تحمل, کناره گیری, اختلالات عاطفی و از هم گسیختگی روابط اجتماعی است. ( 1 :2002, FERRIS)

به صورت کلی اعتیاد اینترنتی پدیده ای است که از ویژگی های زیر برخوردار است:

1. اعتیاد اینترنتی نوعی مشکل رفتاری است. دلیل این مسئله نیز وجود یک رابطه قوی بین اعتیاد اینترنتی و وابستگی شیمیایی است . مطالعات نشان داده است که افرادی که مشکلات وابستگی شیمیایی دارند در هفته وقت بیشتری را صرف اینترنت می کنند تا کاربران وابسته شیمیایی.

2. اعتیاد اینترنتی نوعی اختلال و بی نظمی وسواسی است که برخی ویژگی های آن مشابه شرایط آسیب شناسانه است. در واقع زمانی می توان گفت که فرد دچار اعتیاد به اینترنت شده است که دارای علایم خستگی زود رس, تنهایی, افسردگی و ... باشد.افرادی مانند یونگ به چنین تعریفی از اعتیاد اعتقاد دارند.

3. اعتیاد اینترنتی یک نوع اختلال و بی نظمی روانی است. از این دیدگاه زمینه تحقیقی جدیدی تحت عنوان "روان درمانی اینترنتی" ظهور کرده است. این دیدگاه معتادان به اینترنت را به عنوان بیمار می بیند و در نظر می گیرد. (Lim and et , 2004: 1) پیرامون مبحث اعتیاد به اینترنت اختلاف نظر های بسیاری در میان محققان وجود دارد. واژه های "استفاده طبیعی" و "استفاده اعتیاد آور" هنوز هم در میان محققان مورد بحث و بررسی قرار می گیرند. هولمز کسانی را که کمتر از 19 ساعت از اینترنت استفاده می کنند, "کاربر طبیعی" و کسانی را که بیشتر از این زمان به کار با اینترنت می پردازند "کاربر معتاد به اینترنت" می نامد.

سامسون و کین بر این باور هستند که فرد معتاد به اینترنت دارای علایم زیر است :

1. در حین استفاده از اینترنت زمان را از دست می دهد.

2. ساعات ضروری خواب را صرف استفاده از اینترنت می کند.

3. موقعی که زمان استفاده از اینترنت به پایان می رسد کج خلقی می کند.

4. چنانچه به وی اجازه دسترسی به اینترنت داده نشود, عصبانی می شود.

5. زمانی را که باید تکالیف درسی یا کاری را انجام بدهد, صرف استفاده از اینترنت می کند.

6. ترجیح می دهد از اینترنت استفاده کند تا اینکه با خانواده یا دوستانش باشد.

7. از محدودیت زمانی که برای وی جهت استفاده از اینترنت تعیین شده است سرپیچی می کند.

8. به دیگران راجع به اینکه چه مدت از اینترنت استفاده می کرده است دروغ می گوید.

9. روابط جدیدی با کسانی که هنگام استفاده از اینترنت ملاقات کرده است تشکیل می دهد.

10. خسته تر و کج خلق تر از زمانی می شود که اینترنت جزئی از زندگی او نبوده است.

11. موقعی که از کامپیوتر دور است, ظاهرا ذهن خود را مشغول نوع فعالیت های مورد نظر در استفاده بعدی از اینترنت می کند.

12. استفاده وی از اینترنت باعث شده است که از سایر فعالیت هایی که قبلا برای او لذت بخش بوده است, دست بکشد.

موقعی که از اینترنت استفاده نکند احساس خستگی, بدخلقی و افسردگی می کند.حالت بدخلقی وی زمانی از بین می رود که مجددا از اینترنت استفاده نماید. (Samson and Keen ,2005: 1)

 

اعتیاد به اینترنت انواع مختلفی را در بر می گیرد که در این بخش تنها به چند مورد از آن اشاره می شود:

• اعتیاد از نوع روابط سایبر

افرادی که دچار اعتیاد به گپ زدن و گفتگوی اینترنتی می شوند معمولا بیش از حد درگیر روابط اینترنتی هستند و احتمال اینکه به مسائل غیر اخلاقی آلوده شوند بالاست . دوستی اینترنتی خیلی سریع اهمیت و جایگاه روابط خانوادگی و دوستان قدیمی را می گیرد. این اعتیاد در اکثر موارد منجر به شکست ازدواج ها و بی ثباتی در روابط خانوادگی می شود. (قابل توجه علاقمندان به چت روم)

• اعتیاد به خرید تجارت و مزایده

در حال حاضر خرید و فروش اینترنتی رشد فزاینده ای در میان عموم یافته است . این اعتیاد در برگیرنده مقوله وسیعی از رفتارهایی است که می تواند شامل علاقه مفرط به قمار اینترنتی تا خرید یا معامله سهام باشد. این افراد به منظور تلاش برای افزایش سرمایه خود از کازینوهای مجازی بازی های جذاب حراجی های اینترنتی و یا بازارهای دلالی استفاده می کنند اما این فعالیت ها اکثرا باعث نابودی سرمایه شده و به قیمت اهمال دیگر وظایف شغلی و متزلزل شدن روابط خانوادگی تمام می شود. (خوشبختانه ما از این وب سایت ها نداریم که درگیر بشویم)

• اعتیاد به جست و جو و ذخیره بیش از اندازه اطلاعات

وفور اطلاعات قابل دسترس در شبکه نوع جدیدی از عادات گریز ناپذیر کاوش و جست و جوی اینترنتی را پدید آورده است. بدین ترتیب که افراد زمان بیشتری را جهت جمع آوری و سازماندهی داده هایشان صرف می کنند. افراط گری و کاهش میزان بهره وری کاری از پیامدهای این نوع اعتیاد است. در این نوع اعتیاد فرد شیفته غنای اطلاعات وب سایت های اینترنتی می شود و جست و جوی بیش از اندازه برای جمع آوری اطلاعات از پیامدهای این نوع شیفتگی است (Yacet ,2001: 8-3) (این نوع اعتیاد اعتیاد به ویکی پدیا هم نامیده می شود. در این وضعیت فرد زمانی که در مورد موضوعی در ویکی پدیا به جستجو می پردازد برای به دست آوردن اطلاعات کامل تر از یک پنجره به پنجره ی دیگری وارد شده و یکدفعه متوجه می شود که چندین ساعت خود را در اینترنت سپری کرده است. من خودم این نوع اعتیاد را تجربه کردم!)

اعتیاد به اینترنت یک نوع دیگر را هم در برمیگیرد که "اعتیاد به وبلاگ نویسی" است. این یکی را هم دارم تجربه می کنم و به زودی یک مقاله در موردش در همین وب می نویسم! خیلی جالب است.


نظرات شما عزیزان:

گارگین فتائی
ساعت12:20---7 خرداد 1391
این مقاله یک مقاله مبتنی بر روسهای جدید و به روز بود
من نکاتی را می خواهم بگم که تجرقبه و نظر منه
من خودم دو تا وبلاگ توی اینتر نت دارم و می بینم که هر روز استفاده از اینتر نت در نزد افراد افزایش پیدا می کنه .
1: خود سیستم حاکم بر جوامع روز به روز دامنه استفاده از اینترنت را افزایش می دهند و همین باعث میشه مردم بالاجبار به سمت اون کشیده بشند
وقتی برای یک ثبت نام ساده به شما گفته میشه باید توی سایت برید و راه دیگه ای وجود نداره تبعاً شما ملزم به ورود به اینترنت خواهی بود
2: در خیلی از جوامع با توجه به کمبود امکانات تفریحی و یا سایر عوامل خیلی از مردم تفریح و سرگرمی دیگری جز مراجعه به اینتر نت ندارند
3: شما نوشتید که اینتر نت باعث انزوا و دوری از جامعه میشه وضعیت من برعکس بوده یعنی چون من مبتلا به آلبینیسم هستم مگر در مواقع ضروری وارد جامعه نمیشم و از اون دوری می گزینم و همین امر باعث کشیده شدن من به اینترنت شد
4: خیلی وقتها اینترنت مفیدتر از رفتن بین مردمه چون در اینترنت یک شخص می تونه نظرات خودش رو بگه و یک رابطه مبتنی بر احترام متقابل با دیگران برقرار کنه اما در جامعه این احترام متفابل متاسفانه داره روز به روز کمتر میشه
5: در مورد وبلاگ نویسی هم یک وبلاگ نویس باید مرتباً وبلاگش رو به روز کنه تا بتونه خواننده های بیشتری جلب کنه و وبلاگ شما هم دارای مطالب زیاد و پرباری است
البته من با استفاده بیش از حد متعادل از اینترنت در مسائلی مثل تفریح و سرگرمی نظیر بازی های کامپیوتری و فیس بوک مخالفم ولی ما باید از اینترنت جهت آگاه شدن از علوم و آخرین دست آوردهای علمی روز حد اکثر تلاش رو بکنیم


نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:





جمعه 18 فروردين 1391برچسب:, :: 23:51 :: نويسنده : ماکس وبر

درباره وبلاگ

دنیای یک دانشجوی جامعه شناسی
پيوندها

تبادل لینک هوشمند
برای تبادل لینک  ابتدا ما را با عنوان ناکجا آباد جامعه شناسی و آدرس wayofsociology.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.





نويسندگان


ورود اعضا:

نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 1
بازدید دیروز : 1
بازدید هفته : 1
بازدید ماه : 24
بازدید کل : 3984
تعداد مطالب : 21
تعداد نظرات : 59
تعداد آنلاین : 1



كد موسيقي براي وبلاگ